joi, 13 iunie 2013

CEAŢĂ LA CURTEA SUPREMA DE INJUSTITIE. DE CE NU VINE ACUZATUL LA AUDIERE? NU CUMVA ARE AZIL POLITIC??? (AUDIO)


Din 2005, Gregorian Bivolaru are un statut legal de azilant politic in Suedia, membra a Uniunii Europene, ca si Romania. Dupa 8 ani, este posibil ca un magistrat de buna credinta, investit sa il judece pe acest om, sa nu ii cunoasca statutul si sa se comporte ca si cum e prima oara cand a auzit despre el?

Sa fie din cauza durerii care a marcat intreaga justitie romana odata cu respingerea cererii de extradare a lui Gregorian Bivolaru?

Sfatul psihologului: prima faza a vindecarii este iesirea din negare. Domnule judecator, acceptati ca stiti de 8 ani ca Gregorian Bivolaru are azil politic in Suedia, si absenta sa de la audieri nu reprezinta sustragerea de la judecata.  

Urmariti mai departe fragmente din stenograma sedintei din 13.07.2012:

Jud. Ionuţ Matei: Domnule avocat, haideti sa ne intelegem. Formulati exceptii, dupa aia constatatam ca nu putem să le soluţionăm pentru ca nu am audiat inculpatul. Nu exista o regula, nu v-ati fi imaginat apararea asta intr-un fel? Formulati cereri, nu ati luat legatura cu inculpatul, nu stiti daca e azilant, nu stiti daca vrea sa continue procesul penal. Totusi, eu nu inteleg modul asta de a face aparare. Sigur este dreptul dumneavoastra si faceti cum vreti, dar ca sa stim si noi ce facem in doasarul asta, ca stam de nu stiu cat, o ora, si nu am facut nimic... Ca tocmai ati criticat ca batem pasul pe loc, da, dar faceti niste cereri, dar constatam ca de fapt nu putem sa le solutionam. Le faceti doar ca sa umplem dosarul de hartii deocamdata, nu ?

Av. Inc. G.B. :...

Jud. Ionuţ Matei: Pai deocamdata asta este....nu putem solutiona exceptiile dumneavoastra in conditiile in care nu aveti... e o chestiune elementara, pe art. 13 din codul de procedura, stiti asta, probabil la fel de bine ca si mine. Cand formulati niste cereri urmatoarea intrebare este : Dar continuati procesul penal? Si aicea ne oprim, ca nu stim. Si atunci de ce le mai formulam ? asta este filozofia.

Av. Inc. G.B. : D-le Presedinte, in primul rand, din perspectiva noastra, noi am facut cererile intr-o logica a lor. Si logica lor a fost de a solicita audierea inculpatului, dvs trebuia sa va pronuntati asupra acestui aspect. Evident, procedand la audierea inculpatului, puteam sa ridic aceasta exceptie. Dar daca dumneavoastra mi-ati respins absolut toate...

Jud. Ionuţ Matei: Eu m-am pronuntat pe cererea de audiere a inculpatului? Deocamdata audiem pe cine avem aici, tot un inculpat , dupa care ne vom pronunta si pe audierile pe care le-ati solicitat dvs.

Av. Inc. G.B. : In functie de cum va veti pronunta, vom putea si noi sa....


Jud. Ionuţ Matei: Si nu era normal sa asteptati cu aceste cereri, sa le faceti atunci cand aveati toate datele? Sa-l audiem pe inculpat si daca eventual nu-l audiem, poate vrea sa va spuna printr-o declaratie, prin ceva ca vrea sau nu vrea sa continue procesul ?

Jud. Ionuţ Matei: Aveti o atitudine... care pe mine ma deranjeaza putin...

Av. Inc. G.B. :Imi cer scuze...

Jud. Ionuţ Matei: Faptul ca ati fost judecator, sau eventual poate ca am fost si colegi, ca tot suntem in sedinta secreta si... – ma rog, nu ca ar fi asta mare scofala – nu va da dreptul sa fiti persiflant si ironic si cum vreti dvs. cu instanta, da ? Limitati-va la niste drepturi pe care le aveti ca nu suntem pana una alta in aceeasi postura, da ?. Haideti sa pastram niste limite, fara ironii si fara alte chestiuni.

Av. Inc. G.B. : Sunt de acord. V-as ruga sa...

Jud. Ionuţ Matei: Bun, exista o solutie, solutia o sa o dea aceasta instanta, asa ca dvs. sa aveti o pozitie de aparator, care eventual conteaza la aflarea adevarului, nu la altceva. Suntem de la ora 9 dimineata in sedinta... chiar nu mai avem putere si rabdare sa ne razboim cu dvs. in ironii si replici.

Av. Inc. G.B.: Niciodata nu m-am razboit in ironii…

Jud. Ionuţ Matei: Asta este o constatare pe care am facut-o si v-o declar in fata. Este stilul dvs. de a va comporta, dar nu este agreat de aceasta instanta si nu face bine acestui dosar. Daca vreti continuam prin replici... sa se uite lumea la noi... daca vreti putem sa o facem...eu pot sa stau aici pana la miezul noptii, pana maine, ca am antrenament, dar nu cred ca este spre binele acestui dosar, asta este... Daca tot ne-am apucat de o treaba haideti sa o facem, asta este ceea ce va... si va cer o anumita rigoare in aparare, altceva... nu va cer....Dvs. o faceti cum vreti, ca vreti sa o respectati, ca nu ... eu va sugerez acest lucru, ca sa putem merge inainte. Asta este tot. Si fara ironii, ca nu ne le sustin, de la dvs. in particular si in general nu suntem in postura de a fi ironizati, persiflati de parti si de avocatii lor.

Av. Inc. G.B. : Nici nu a fost intentia mea...

Jud. Ionuţ Matei: Pana una alta a fost, asta este constatarea pe care pot sa o trag pana acum si cu asta basta. Haideti sa incheiem aceasta discutie. Deci, procedural vorbind, putem sa discutam aceste cereri ? A veti dvs. pozitia clientului dvs. ? Da sau ba ?

Av. Inc. G.B. : Domnule presedinte, din perspectiva noastra clientul este singurul in masura sa va spuna...

Jud. Ionuţ Matei: Bun, atunci cererile dumneavoastra le vom proroga atunci cand veti avea pozitia clientului dvs. vis-a-vis de situatia in care eventual sunt incidente dispozitiile referitoare la prescriptia raspunderii penale. Pentru celalat inculpat ? Dvs...?

Procuror: ... apreciez că până la aprobarea posibilităţii prezentarii inculpatului în instanţă ... De aceea considerăm că trebuie pus în vedere inculpatului să se prezinte, sub sancţiunea de a se considera ca se sustrage de la judecată.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu