Efectuarea unei comisii rogatorii nu este o procedura care sa dureze de pe o zi pe alta, insa judecatorul Ionut Matei nu pare sa inteleaga aceasta.
Avand in vedere ca motivul pentru care deciziile de achitare, ce au fost date de tribunalele de la Sibiu si Alba Iulia, au fost casate in mod special pentru ca inculpatul Gregorian Bivolaru sa se poata “apara” – motiv evident absurd! – apare cel putin ciudat refuzul judecatorului de a-i acorda inculpatului exact singura posibilitate temeinica de a fi audiat.
Mai mult decat atat, aroganta dumnealui in ceea ce priveste procedura nu face cinste justitiei romane. Pana una alta, reputatia suedezilor este mult mai buna decat cea romaneasca in acest domeniu…
Fragmente din stenograma sedintei din 23.05.2013:
JUD. IONUT MATEI: In cursul sedintei de astazi au venit in fapt mai multe cai de raspuns din partea Ministerului Justitiei, mai precis o corespondenta cu cineva din Suedia ca aceasta cerere este in lucru la Parchetul general din luna aprilie si ca nu este un caz usor avand in vedere ca Guvernul Suedez a respins o cerere facuta in acelasi dosar in 2006. Acesta este unul din motivele pentru care Parchetul General, probabil de la ei, trebuie sa lucreze cu meticulozitate in procesul de luare a deciziilor. Din nefericire aceasta decizie nu poate fi luata pana maine, adica pana astazi, la termen si nu putem….acestei decizii.
JUD. IONUT MATEI: Si aceasta comisie rogatorie …ianuarie. Ei au stat la Ministerul Justitiei din ianuarie pana in aprilie ca sa intre la Parchetul General unde se vorbeste despre un fel de norme in procesarea acestei cereri pentru ca in 2006 s-a exclus o cerere facuta in acest dosar, facand confuzie probabil cu cererea de extradare care este cu totul si cu totul altceva… atitudinea autoritatilor suedeze …
Jud. Ionut Matei: acuma discutia este inutila si …si nu am inteles daca este , se insista in primul rand ca aceasta comisie rogatorie , …ma rog, de ce nu a fost de acord sa fie audiat prin conferinta , care se putea face mult mai usor si de altfel si contactul cu persoana in cauza era alta ..pune niste intrebari seci la care raspunde fiecare cum vrea . Asta este intrebarea…vis-à-vis si de intarzierea comisiei rogatorii…
Jud. Ionut Matei: … din raspunsurile obtinute pana in prezent se pune sub semnul intrebarii seriozitatea si dorinta autoritatilor suedeze de a acorda cu adevarat asistenta juridica internationala autoritatilor judiciare romane in conditiile in care motivul invocat pentru neexecutarea pana la aceasta data a comisiei rogatorii este unul care nu are legatura cu prezenta cauza, fiind vorba despre o comisie rogatorie solicitata de altfel de inculpat, nu de catre instanta de judecata, act care presupune pur si simplu ca inculpatul sa raspunda la acele intrebari ce i-au fost adresate de catre instanta romana, iar nu despre o cerere de extradare pe care autoritatile suedeze au procesat-o in trecut si asupra careia s-au pronuntat. Nu este astfel nici o legatura intre cele doua acte iar invocarea cererii de extradare ca motiv pentru dificultatea solutionarii comisiei rogatorii este o dovada a superficialitatii cel putin cu care autoritatile suedeze inteleg sa trateze aceasta problema. Totodata in raport cu imprejurarea ca nu ne-au fost puse la dispozitie asa cum am solicitat dispozitiile legale relevante din legislatia suedeza care guverneaza comisiile rogatorii si de imprejurarea ca nu se poate preciza un termen exact pentru executarea acestei comisii rogatorii…
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu